Aquest concepte, anomenat wine on tap, es va originar als EUA i finalment ha arribat a Europa. Restaurants a les principals ciutats d'Estats Units com Nova York, Los Angeles, San Francisco i Atlanta han estat venent vertiginosament vi de barrils des de 2011.
Projectes com Free Flow Wines, creat el 2009, o The Project Gotham, que va fer el seu debut en 2011, van ser precursors d'aquesta nova manera de comercialització del vi.
El subministrament d'aquests tipus de vins en barril en llocs emblemàtics com el Grand Central Oyster Bar a l'estació Grand Central i Terroir a Manhattan, va ajudar a canviar la forma en què els nord-americans consumeixen vi.
En l'actualitat The Project Gotham ofereix vins de diverses regions del món: Alemanya, Califòrnia, Itàlia, Rioja (Espanya), o Mendoza (Argentina), entre d'altres.
A Londres, sembla que la tendència agafa força. Impulsat per establiments com la cadena Vinoteca, que va ser un dels primers a unir-se a la moda nord-americana, va convertir en tot un èxit la dispensació de vins de barril mitjançant aixeta. "Està funcionant fins i tot millor del que esperàvem", explica el cofundador de l'establiment Charlie Young. "La gent demana vi segons el van necessitant amb els plats. També funciona molt bé com a acompanyament estiuenc i per les nits".
"Està sent un absolut èxit. Venem més Riesling de barril que qualsevol altre dels nostres vins en ampolla", afirma Gus Gluck, gerent de Vinoteca.
Un altre cas d'èxit al barri londinenc de Soho és el restaurant especialitzat en mariscs i peixos, Rex&Mariano que, sota una acurada estètica d'aixetes cromades i marques de vins escrites amb guix blanc sobre pissarres, ofereix alhora una imatge de tradició i qualitat, disposa actualment d'una gamma de més de 50 vins de barril.
Marcos Andrés, responsable de compres de l'establiment, afegeix: "Els vins en barril amb els que treballem tenen un gust tan fresc que sembla que van sortir directament del celler a la taula".
Adam Green, director d'aquest mateix establiment, afirma que "les barreres comercials a aquest nou model de vendes del vi està en les limitacions mentals de l'hostaler, i no en els clients que sempre estan oberts a provar noves coses i els encanta la idea de degustar un vi de barril com si sortís directament del celler. Cal que els restaurants i bars surtin de la seva zona de confort".
La recentment inaugurada cadena Burger&Lobster, també ofereix a parts iguals negres i blancs de qualitat en barril.
El restaurant de luxe Avenue a St James acaba de fer el salt amb èxit als vins de barril, demostrant que el concepte és capaç d'anar més enllà dels establiments casuals o més informals. Avenueés el primer restaurant clàssic a vendre vi de barril. I tot apunta que altres llocs com D & D London o Gordon Ramsay Holdings se sumaran a la tendència.
Els beneficis del vi de barril són obvis: Estalvia una quantitat considerable de costos de envasat i enviament, ja que només es ven el vi no l'envàs (mecanisme similar a la cervesa). A més, els consumidors, d’entrada perceben el vi com de més qualitat, no necessiten comprar una ampolla completa i podent tastar diversos vins, i te l’atractiu de ser una novetat al tractar-se d'un sistema poc habitual.
Pel que fa a la qualitat del vi, el format de barril assegura que el vi es manté sense contacte amb l'aire i per tant en perfecte estat durant molt més temps, el que garanteix al consumidor un gust fresc a cada copa.
Finalment, el vi servit d'aquesta manera entraria en competència directa amb el món de la cervesa, en oferir un consum més econòmic, més flexible, casual, i informal. Per ara, sembla que el consumidor respon positivament davant aquesta nova tendència.font: vinetur.com